30% от младежите у нас не могат да разпознаят фалишва новина

17:00, 25 юли 19 25 1051 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

30% от младежите у нас не могат да разпознаят фалишва новина, показва проучване на Центъра за развитие на медиите. Целта на изследването е да установи до каква степен учениците и младежите на тази възраст разпознават достоверното медийно съдържание, като същевременно се изследва и нагласата им да избират каналите за информация, споделяне и развлечение. То е проведено сред ученици между 15 и 19 години в 10 общински средно-образователни и професионални училища в София, Бургас, Карлово, Костинброд, Сливница и Стара Загора в периода между 1 април и 10 юни 2019 г. 01.04 – 10.06.2019 г.

Данните от него показват, че най-голям дял от тях - 26%, се информират за случващото се в България и по света от социалните мрежи.

Темите, които най-много вълнуват младежите са: образование и социални теми, технологии и иновации, политика и икономика, наука, спорт, анимации, музика, скандали, времето, известни личности, филми и сериали.

Близо половината от анкетираните ученици отговарят на въпроса кои от публикуваните информации в интернет приемат за истина, че се съмняват във всичко.

70% от отговорилите са сигурни, че разпознават фалшивите новини, но има и ученици, които приемат всичко в интернет за истина, което на практика означава, че не допускат в мрежата да има нито една фалшива новина.  30%           казват, че не могат да преценят кое е фалшива новина, което на практика може да означава, че тези ученици или нямат адекватна своя база за сравнение, или не притежават познания да разпознаят фалшивото съдържание.

40% посочват, че познават фалшивата новина по това, че не им звучи достоверно. По-голяма част от запитаните твърдят, че не са попадали на пропагандна информация или че не могат да преценят – 56%, а 44% смятат, че са попадали на пропагандно съдържание.  1/3 от младежите не могат да дефинират какво е пропаганда.

Повече от 30% заявяват, че не се съмняват в достоверността на големите медии.

Изследването показва, че младежите не могат без интернет - общуването им преминава основно през мрежата, като някои буквално живеят там.

Почти 50% от анкетираните ученици влизат в мрежата над 10 пъти на ден, което прави присъствие в интернет на всеки час от деня. Това на практика означава, че те непрекъснато са изложени на въздействието на информацията в мрежата.

Проучването показва, че учениците не се вълнуват особено много от това, че публикуваното от тях в социалните мрежи оформя тяхното Дигитално Досие, което за разлика от Автобиографията се допълва всеки ден с техните постове, снимки и публикации и е нещо, което трудно може да бъде поправено или манипулирано. 

Близо 1/6 от анкетираните дават отговор, че общуването с непознати не ги притеснява. Тревожни са данните за тези ученици, които общуват в мрежата без съмнения. От практиката се налага и извода, че често те няма защитни механизми, с които да се предпазят от фалшиво съдържание в мрежата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама