Парламентът гласува ветото на президента върху сделката за F-16

06:40, 26 юли 19 / Политика 25 1038 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народното събрание ще гласува ветото на президента върху сделката за самолетите F-16 като първа точка по време на днешното си заседание.

Сред мотивите за наложеното вето Румен Радев посочи срока за доставка на изтребителите, който е най-рано след 4-5 години, както и орязания пакет за въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности.

Други причини са неясните разходи, които България ще плаща впоследствие, промяната в договора едностранно без съгласуване с българската страна и неустойките при неизпълнение.

Комисията по отбрана отхвърли ветото върху сделката за F-16

"Поемането на задължения, свързани със скрити разходи, въвличат с десетилетия напред българските правителства във финансови задължения. Разходите по придобиване поставят под въпрос за навременно осигуряване на липсващите способности”, заяви Радев.

Държавният глава призна, че модернизацията на военновъздушните сили е необходима, но това не трябва да става за сметка на националните интереси.

Според Румен Радев законът е трябвало да бъде приет на две отделни заседания на Народното събрание, а не в едно, както се случи.

Румен Радев: Не може сделката за F-16 да става за сметка на интересите на българските граждани

Четирите договора за придобиването на американските изтребители бяха ратифицирани от парламента на първо и второ четене в заседанието на 19 юли с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Против покупката на американските изтребители бяха БСП, „Воля“, НФСБ и „Атака“.

Експресно в рамките на същото пленарно заседание депутатите актуализираха и държавния бюджет за 2019 г., за да може цената по сделката от около 2,1 млрд. лв. да бъде заплатена на американската страна наведнъж, веднага след ратифицирането на договорите.

Андрей Райчев: САЩ ни изнасилиха да подпишем за F-16

На 24 юли Комисията по отбрана отхвърли ветото. Тогава стана ясно, че офертата за изтребителите е валидна до началото на септември, а след това цената ще скочи нагоре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама