Чавушоглу: Инициативите на САЩ за Сирия не отговарят на интересите на Турция

10:55, 25 юли 19 / Свят 25 936 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция се обявява за възможно най-бързо постигане на споразумение с Вашингтон по зоната за сигурност в Сирия, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в столицата на Анкара, предава „Анадолската агенция“, цитирана от “Фокус“.

По неговите думи трябва да се премине от планиране към реални стъпки за създаване на зона за сигурност. В противен случай, Турция ще предприеме самостоятелни мерки в това направление.

„Анкара е пълна с решимост по този въпрос“, подчерта министърът.

Ердоган: Ще премахнем всяка заплаха за нашата цялост

Чавушоглу съобщи, че в хода на визитата си в Турция специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри е представил редица нови инициативи за зоната за сигурност, включително по въпросите за разпределението на силите и териториалните рамки.

„Досега не успяхме да постигнем общи позиции със САЩ по тези теми. Остават открити и въпросите за това, как ще се провежда съвместното патрулиране, ще бъдат ли създадени военни бази на сирийска територия. Военните от двете страни обсъждат и други технически моменти“, съобщи първият дипломат на Анкара.

По думите на министъра Анкара се надява САЩ да излязат с инициативи, отчитащи интересите на Турция в региона.

Папа Францис писа на Башар Асад, призова за край на конфликта в Сирия

Чавушоглу подчерта, че на този етап страната му не е удовлетворена от предложенията на Вашингтон за Сирия и привлече вниманието към ситуацията в района на Манбидж, Северна Сирия.

„По-рано Турция и САЩ съгласуваха „пътна карта“ за Манбидж, чиято цел беше също и изтеглянето на терористите от YPG/ПКК от този регион. Смята се, че моделът Манбидж може да бъде реализиран и в районите на Сирия, където се планира създаването на зона за сигурност“, заяви министърът.

Тръмп иска от сенатори по-мек подход към Ердоган

Чавушоглу подчерта, че търпението на Анкара е на свършване.

„Анкара няма да търпи обстрели на турската територия. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде ясно указание за провеждане на антитерористичната операция на изток от Ефрат. Операцията беше отложена само по искане на Доналд Тръмп“, припомни той.

Коментирайки стъпките за политическо уреждане на сирийския конфликт, ръководителят на турската дипломация заяви, че през следващите дни може да бъде обявено създаването на конституционен комитет на Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама