Правителството предлага Мария Габриел за български еврокомисар

13:29, 24 юли 19 / Политика 25 1239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешното си заседание правителството одобри кандидатурата на Мария Габриел за български еврокомисар, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още през юни премиерът Бойко Борисов оповести, че Габриел ще е българската кандидатура за ЕК. На провелия се в началото на месеца Европейски съвет за обсъждане на висшите постове в ЕС, министър-председателят заяви, че е отхвърлил предложение за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, тъй като на България ь трябва действащ комисар с реален ресор, а няма как да име и двете.

Самата Габриел, която беше водач в листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори обяви, че ще се откаже от депутатското място в ЕП, за да може да работи за страната ни като еврокомисар, докато новосформиранта Комисия не встъпи в длъжност.

Мария Габриел остава еврокомисар, Лиляна Павлова влиза в Европарламента

От юли 2017 година Мария Габриел е европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество. В рамките на мандата ѝ тя създава първата, изцяло цифрова програма „Цифрова Европа“ с бюджет 9,2 милиарда евро за следващия седемгодишен бюджет на Европейския съюз. 

Автор е на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“, както и на схемата за платен трансграничен стаж за студенти „Цифрова възможност“. Мария Габирел създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави. Под ръководството на Габирел е изработено ново европейско законодателство за киберсигурност, включващо засилване на Европейската агенция за киберсигурност и за първи път рамка за сертифициране на продукти и услуги в тази сфера. 

Мария Габриел е два пъти член на Европейски парламент и два пъти става „Евродепутат на годината“ - през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“. Като член на Европейския парламент тя става най-младият ръководител на мисия на ЕС за наблюдение на избори в трети страни. Докладчик е по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визовия режим с трети страни. Създава и работна група по пчеларство в Европейския парламент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама