Прочистват Истанбул от нерегистрирани мигранти, арестувани са 6 хил. души

13:09, 24 юли 19 / Свят 25 956 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предприетите строги мерки срещу нерегистрирани мигранти в Истанбул доведоха до 6 000 ареста, включително на сирийци през последните две седмици, заяви вътрешният министър в сряда, предаде БГНЕС.

През последните дни се появи притеснение поради съобщенията, че стотици сирийски бежанци са изпратени обратно в Сирия, след като са били принудени да подпишат формуляри за съгласие на турски, които не разбират. Сойлу отрече твърденията.

Турция ще отмени споразумението си с ЕС за мигрантите

"Извършваме операция от 12 юли. Уловихме 6122 души в Истанбул, включително 2600 афганистанци", каза вътрешният министър Сюлейман Сойлу пред телевизията НТВ. Той каза още, че сирийците са част от групата, без да дава конкретни числа.

"Когато хванем сирийци, които не са регистрирани, ги изпращаме в бежански лагери", заяви Сойлу, имайки предвид лагера в турската гранична провинция Хатай. Той обаче уточни, че някои сирийци са избрали да се върнат в родната си страна "доброволно" в райони, където интензивността на конфликта е намаляла.

Лодка с нелегални мигранти потъна край Бодрум

Турция има повече от 3,5 милиона сирийски бежанци - най-големият брой в света.

Повечето имат разрешение за „временна закрила“, но те са ограничени до провинцията, в която са били регистрирани. Настоящите мерки са насочени към онези, които живеят в Истанбул без разрешение за пребиваване в града.

Коалиция от сирийски НПО съобщи в понеделник, че повече от 600 сирийци - предимно с разрешителни за защита, издадени в други провинции, са били арестувани в Истанбул миналата седмица и депортирани обратно в Сирия.

Мерките се организират от офиса на губернатора на Истанбул, който се контролира от централното правителство в Анкара.

От канцеларията на губернатора казват, че в мегаполиса край Босфора са регистрирани 547 000 сирийци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама