Евросъюзът предупреждава САЩ с наказателни мита

11:45, 24 юли 19 / Свят 25 1014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евросъюзът ще въведе съответни мита срещу американски стоки, ако Вашингтон обложи внасяните от Стария континент автомобили, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Общата сума на огледалните мерки от страна на Брюксел ще бъде 35 млрд. евро.

„Ние не приемаме регулирана търговия, квоти или доброволни ограничения за износ, и, ако митата бъдат въведени, при нас ще има списък за възстановяване на баланса“, каза тя.

По думите на Малмстрьом списъкът е готов. Европейският комисар обаче изрази надежда, че тази мярка може да бъде избегната.

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп на 23 юли на пресконференция заяви, че Европейският съюз се държи по-зле от Китай по търговски въпроси и „се облагодетелства” от неговата страна в областта на търговията.

През 2018 г. администрацията на американския президент започна да обсъжда въвеждането на по-високи мита върху вносните автомобили. Тази идея беше оправдана от националната сигурност.

Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС ще бъде принуден да отговори. През май 2019 г. Съединените щати отложиха решението за налагане на тарифи за вносни коли и части за 180 дни.

По-рано министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер заяви, че ЕС е готов да намали до нула митата за автомобили, внасяни от САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама