Парламентът преодоля президентското вето върху възможността за отворено финансиране на партиите (ОБНОВЕНА)

12:20, 24 юли 19 / Политика 25 1160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със 129 гласа "за", 84 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие повторно Закона за държавния бюджет и преодоля президентското вето върху възможността за отворено финансиране на политическите партии, съобщи БГНЕС. За повторното приемане на закона гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и част от "Обединени патриоти". БСП И ВМРО се обявиха против промените в закона и подкрепиха президентското вето.

Държаният глава върна за ново разглеждане част от текстовете, които дават възможност юридическите лица и едноличните търговци да даряват средства на партиите, което според президента уронва конституционните устои на българската демокрация. В мотивите си Радев пише още, че така политическите сили ще попаднат под влиянието на бизнеса, от който на практика ще зависи тяхното съществуване.

Финансирането на партиите и машинното гласуване отново влизат в парламента

По време на дебатите Левицата обяви, че подкрепя ветото на президента срещу финансирането на партиите от бизнеса. Секретарят на парламентарната група на БСП Филип Попов обяви, че с отвореното финансиране на партиите на практика се узаконява корупцията. По думите му държавната субсидия представлява около 80% от приходите на партиите и няма как те да се получават извън държавната хазна и да искаме независима политика и суверенитет. „Политическите партии ще бъдат зависими и ще обслужват корпоративни бизнес интереси, интереси на чужди държави, чужди служби“, коментира той, цитиран от "Фокус".

Попов подчерта, че предложението е на ДПС, но управляващите ще носят отговорност за последиците.

Той заяви, че ГЕРБ ще се финансира щедро от бизнеса, защото бизнесът е зависим от държавата, а държавната администрация е завладяна от ГЕРБ и добави „това е тежък удар срещу плурализма, демокрацията и свободния и независим бизнес в България. Такъв модел на финансиране няма никъде в Европа и си има причини за това".

Колегата му Антон Кутев посочи, че когато направиш политическата система зависима от бизнеса, той определя коя партия ще бъде по-бедна и коя по-богата, както и дали някоя партия ще съществува, или не. Депутатът попита също кой ще защитава бедните в България, когато корпорациите и бизнесът плащат на партиите.

Съпартиецът им Крум Зарков пък обвини управляващите, че с промяната на модела на финансиране се променя и цялата политическа система у нас, което според него може да доведе до „сливане на партия и държава“.

„Концесионирането на партиите отива твърде далеч“. Това заяви в пленарна зала депутатът от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. По думите му гласуването на ветото е вододел за това в каква посока ще тръгне българската демокрация и политическият процес в България. Той бе категоричен, че с тези промени се узаконява корупцията, рекетът и лобизмът в управлението както на държавата, така и на общините.

Надя Клисурска заяви, че тази непоследователност на управляващите - да променят важни закони през няколко месеца води до срив в политическата система и заплаха за сигурността на държавата.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че тезата на президента, че партийната субсидия трябва да е 1 лв., но да се забрани дарението от юридически лица, е лицемерна. „Президентът казва, че 1 лв. е абсолютно достатъчна субсидия за партиите... Президентът не налага вето върху този текст… Президентът казва не само, че 1 лв. е достатъчна субсидия за държавата, а е абсолютно достатъчна една партия да се издържа и затова партиите не трябва да получават дарения от частни дарители", коментира той.

Биков посочи, че ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента срещу отвореното финансиране, защото 1 лв. субсидия не е достатъчна за по-малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно. 

"Президентът не казва след като 1 лв. е достатъчна субсидия как ще се запази политическият плурализъм, ако се забрани и ограничи финансиране от юридически лица и еднолични търговци", каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Според нея, когато се каже "А", трябва да се каже и "Б". 

Съпредседателят на групата на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов коментира, че ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми. "Ние от ВМРО сме против смяната за финансиране на политическите партии и замяната й с тази система ГЕРБ, ДПС, "Атака", която на практика беше наложена тук без дебат", обясни Веселинов. 

Последователни в позицията си бяха и от ДПС, които също изразиха несъгласие с мотивите на ветото, съобщи БГНЕС. Предложението за отворено финансиране бе отстоявано от самото начало от движението, според което то е единствен вариант партиите да гарантират нормалното развитие на дейността си, след като бе орязано държавното им финансиране. Новите правила обаче предвиждат и някои ограничения. Не могат да даряват средства на партиите фирми, които имат просрочени публични задължения към държавния и общинските бюджети, както и такива, които са регистрирани в офшорни зони. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама