САЩ започнаха антитръстово разследване срещу онлайн платформи

07:50, 24 юли 19 / Свят 25 1029 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на правосъдието на САЩ стартира антитръстово разследване срещу големи технологични компании, водещи на пазара.

"Министерството на правосъдието обяви, че неговата антимонополна комисия проучва как водещите онлайн платформи успяват да заемат доминираща позиция на пазара и дали участват в дейности, насочени към задушаване на конкуренцията, потискане на иновациите и причиняване на други вреди на потребителите - и по какъв начин?", се казва в изявление.

Разследването ще се отнася до опасенията на потребителите, компаниите и предприемачите по отношение на платформите за търсене, социалните мрежи и доставчиците на услуги, съобщава БГНЕС.

"Целта на разследването е оценка на конкурентните условия на онлайн пазара и предоставяне на достъп на американците до свободните пазари, в които компаниите се конкурират при предоставянето на услуги. Ако бъдат установени нарушения, министерството ще предприеме подходящи мерки за получаване на компенсации", се казва в изявлението на Министерството на правосъдието.

„Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източници, пише, че разследването на Министерството на правосъдието "създава нова заплаха за компании като Facebook, Google, Amazon и Apple".

През юни Съдебната комисия на Камарата на представителите на САЩ обяви, че ще започне да проверява спазването на антитръстовите закони на цифровите пазари. Редица американски медии съобщиха, че антитръстовото разследване ще засегне технологични гиганти като Facebook, Amazon, Google и Apple.

В същото време Ройтерс, позовавайки се на източници, съобщи, че американските власти се готвят да започнат голямо разследване на Amazon, Apple, Facebook и Google за евентуални нарушения на антитръстовите закони. Според източници, органът в разследването ще бъде разделен между Федералната търговска комисия на САЩ, която ще поеме под надзор Amazon и Facebook, и Министерството на правосъдието, което ще се заеме с Apple и Google.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама