Арестуваха в Босна бившия собственик на „Кремиковци“ и ЦСКА Прамод Митал

07:19, 24 юли 19 / Свят 25 235 Topnovini
1

Индийският индустриалец Прамод Митал - по-малкият брат на стоманения магнат Лакшми Митал, е бил арестуван в Босна по обвинения в измама и "злоупотреба с власт", предаде БГНЕС.

Случаят е свързан с функционирането на завод за коксуване в североизточния град Лукавац, който Прамод Митал е управлявал заедно със съдружник от 2003 г. Той има 1 000 служители.

"Полицията, която е действала по прокурорска заповед, арестува председателя на надзорния съвет на ГИКИЛ Прамод Митал", съобщи прокурорът Казим Серхатлич пред репортери.

ГИКИЛ е основан през 2003 г. и се коменажира от „Global Steel Holdings“ на Прамод Митал и местна компания.

Други двама служители на компанията - генералния мениджър Парамеш Бхаттачария и друг член на надзорния съвет - също са арестувани. Те са заподозрени в "организирана престъпност, по-специално злоупотреба с власт и икономически престъпления", каза прокурорът.

Ако бъдат признати за виновни, заподозрените могат да получат присъди до 45 години.

Издадена е заповед за арест и на четвърти човек, „който се смята за член на въпросната организирана престъпна група с „Прамод Митал на върха“.

Заподозрените ще се явят пред съда в сряда.

Според уебсайта Zurnal.info, занимаващ се с организираната престъпност, се предполага, че заподозрените са присвоили "поне 5 милиона марки" (2,5 милиона евро, 2,8 милиона долара). Лакшми Митал, главен изпълнителен директор на световния стоманен гигант „ArcelorMittal“, спасява парите, заграбени от брат му Прамод в Индия.

Прамод Митал притежава няколко компании на Балканите. „Global Steel Holding“ е най-големият производител на стомана в света.

От 15 август 2005 г. Прамод Митал, заедно с брат си, Винод Митал, придобиват и 71% от „Кремиковци АД“. Прамод има заводи в Босна и Херцеговина, Индия, Либия, Нигерия и Филипините. Добива кокс, минерали и метали, извършва дейности в инфраструктурата и енергетиката.

На 4 декември 2006 г. Прамод Митал става мажоритарен собственик на ПФК „ЦСКА“, купувайки го от Васил Божков, но в момента не притежава акции в клуба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани