Доставчици алармират: Фонд „Земеделие" не плаща доставките по схемата „Училищен плод"

12:18, 23 юли 19 25 1178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В писмо до медиите доставчици на хранителни продукти в училищата, работещи по схема „Училищен плод" и „Училищно мляко“ за учебната 2018/2019г., алармираха за забавени и неизплатени задължения от страна на Фонд „Земеделие", предаде БГНЕС. Доставчиците обясняват, че съгласно наредба за прилагане на схемите фондът трябва да изплати на заявителя одобрените суми в срок от 3 месеца след подаване на заявката за плащане.

Проблемите са поставени на масата пред отговорните лица преди повече от два месеца и до настоящия момент е факт единствено неглижирането им и открито нежелание за вземане на мерки”, заявяват доставчиците.

„Недоумяваме как е възможно държавата чрез ДФ „Земеделие“ да поеме ангажимент към децата и учениците в учебни заведения на територията на България като одобри заявител за извършване на доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти и да не ги изплати. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет”, изтъкват те.

С писмото доставчиците по схемите се обръщат към премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, земеделския министър Десислава Танева и образователния министър Красимир Вълчев с призив забавените разходи за вече извършени доставки да се изплатят. Те искат и преразглеждане на неправомерно неверифицирани разходи за вече извършени доставки по схемите.

Доставчиците изтъкват, че в противен случай ще предприемат законоустановени действия за принудително събиране на дължимите суми от учебните заведения, на които са доставени плодовете, зеленчуците, млякото и млечните продукти.

„Убедени сме, че решение трябва и може да бъде намерено в най-кратки срокове", категорични са те.

Включване на повече продукти по схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама