Целта на атаката срещу НАП е политическа, предстоят интересни развития в следващите дни

08:57, 23 юли 19 25 972 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Целта на атаката срещу НАП е политическа, предстоят интересни развития в следващите дни. Това каза заместник-главният прокурор и номинираният за поста главен прокурор Иван Гешев в „Сутрешен блок“ на БНТ.

Румен Петков: В НАП не е провеждана систематична работа и контрол по гарантиране на ефективността

Според него тази атака е съвпаднала с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокоприев и с Христо Иванов. „С активно присъствие по телевизиите на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по времето на Иван Костов, който разви фантастичната теория как едва ли не това е организирано от държавата. След това това се доразви със сериозно медийно участие на това момче, което някои наричат бял хакер. Определено не е бял. Естествено под контрола на началника му. За мен целта тук е политическа и това е безспорно. Това е въпрос на доказване“, каза Гешев.

Според него това е координирана атака срещу държавата. „За мен това е безспорно, въпрос е на доказване“, каза Гешев.

„Тези хора, които излизат по телевизията разчитат на това, че компютрите, които бяха иззети са криптирани. Криптирани са с тежък софтуер. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетия. Благодарение на работата на български специалисти и служители на съответните служби единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дена. Ние знаем една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо. Неслучайно собствениците и представителите на тази фирма не искаха да предоставят съответните ключове за отваряне на тези компютри, за разкриптиране. Ако не се притесняваш от нищо, ако си невинен, защо не я предоставяш тази информация. Не я предоставят, защото знаят какво има вътре. Вътре има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 станаха известни на обществото. Казвам, че това е активно мероприятие. Просто предстои на части да бъде пускана днругата база данни. Това, което се вижда вътре е опит за хакване, за нерегламентиран достъп върху сайтове, свързани с тях база данни на застрахователни дружества, на съответни търговски организации и на какво ли още не. Вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло. Само един от аспектите. Извършено е търсене с единен граждански номер на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутатът Делян Пеевски, на главния прокурор, на евродепутата Радев. Всичко това е съхранено в един файл. Търсено е за какво ли още не. Има търсене за хора от онкодиспансер в Бургас. Водеща версия е и подлежи на доказване е, че тази фирма е съчетала основната си дейност – киберрекет с политически интереси", посочи още той. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама