БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа

08:57, 23 юли 19 / Общество 25 975 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите, заяви началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Александра Митева пред Нова телевизия.

„Месото се изземва, за да се предотврати евентуално разпространение на заболяването сред основните възприемчиви животни – домашните и дивите свине”, добави тя.

Зам.-областният управител на Русенска област: Не знам и не ме интересува как се убиват заразените свине

Д-р Митева заяви, че африканската чума е изключително опасно заболяване и се разпространява много бързо.

Основният фактор в разпространението е човешкият фактор – ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони,  хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването”, обясни тя.

Първият случай на заразени животни беше в Плевен. „Много бързо се разпространи заболяването и то пак „благодарение” на хората и тяхното поведение. В рамките на две седмици локализирахме 16 огнища в 5 региона. Това са огнища основно при нерегистрирани задни дворове с нерегламентирано отглеждане на свине”, уточни д-р Митева.

Засилени са мерките около огнището на африканска чума в село Николово

По повод на съмненията, че свинете не се умъртвяват по хуманен начин експертът обясни, че всъщност става въпрос за конкретен метод на умъртвяване с газ и пияна. „Това е с висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед. Това е метод за евтаназирането на животни според европейското законодателство. Пияната се поставя отгоре, за да „запечата”, защото това са и помещения, които трудно биха могли да бъдат затворени. Методът е напълно хуманен”, добави тя.

В момента обезвреждането става чрез загробване на определени места от компетентните органи на дълбочина над 3 метра.

Регистрираните животни у нас са около 450 хиляди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама