Извозиха 108 тона опасен серовъглерод от завода във Враца

16:14, 22 юли 19 25 1502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Серовъглеродът, съхраняван в потенциално опасни контейнери на площадка на територията на бившия химически завод "Химко", успешно е транспортиран извън границите на страната, като крайната точка е Сърбия.

Започва извозването на опасните химикали от бившия завод "Химко"

Това съобщи управителят на фирмата "Балкан ресурс" Емил Иванов. Фирмата бе наета от собственика на площадката край Враца и на химическия продукт - "Камибо-Хименерго", да извърши дейностите по изпразването на контейнерите, претоварването на серовъглерода и транспортирането му извън страната до крайната точка. На пресконференция, организирана от областния управител, той каза, че операцията по извозването извън града е извършена в събота. Количеството на продукт, натоварен на автоцистерни, е било 108 тона. Същото количество е потвърдено от митническите власти при напускането на цистерните границите на страната, уточни той в отговор на въпрос.

Върнатият на работа експерт: Премиерът ме поздрави за действията ми към „Химко”

Автоцистерните са били конвоирани от полицейски екипи при напускането територията на Враца. Те са достигнали до интермодалния център в Пловдив, където са натоварени на железопътни платформи, а след това откарани до предприятието в Сърбия. Там серовъглеродът ще бъде допълнително пречистен и вложен в производство на други продукти.

Нено Димов отмени съкращение на експерт от РИОСВ - Враца по разпореждане на Борисов

Операцията по изпразването на контейнерите и извозването на продукта е извършен в планирания едноседмичен срок. Сега предстои водата в басейните, където са били потопени контейнерите, да бъде изследвана. В зависимост от резултатите ще бъдат предприети действия по деактивиране на водата и нейното източване. Кметът на Враца Калин Каменов обеща да настоява тези дейности да бъдат извършени в кратки срокове. Според него, въпреки професионалната работа по подготовката и изпразването на серовъглерода от контейнерите, това е станало бавно, което е довело до допълнително напрежение сред обществото, не само във Враца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама