Откриха френска подводница, изчезнала преди 50 години

13:40, 22 юли 19 / Свят 25 832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Останките от френската подводница „Минерва“, изчезнала през 1968 г. с 52 души на борда, бяха открити след повече от 50 години край бреговете на френския град Тулон, предаде БТА.

„Намерихме подводницата „Минерва“. Това е успех, това е облекчение и техническо постижение. Мисля за семействата, които очакваха този момент толкова дълго“, написа френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли в Туитър, съобщи АФП.

Отломките от подводницата бяха открити на 45 километра от Тулон в Средиземно море, на 2370 метра дълбочина. Мястото е било открито от американския кораб „Сийбед констрактър“, пристигал в зоната миналия вторник. Дронове на борда му първо потвърдиха къде може да се намира „Минерва“.

14 руски моряци загинаха при пожар в подводница

Корабът е собственост на американската частна компания „Оушън инфинити“, участваща в подобни издирвателни мисии. Именно с този кораб беше открита аржентинската подводница „Сан Хуан“, потънала с 44 души на борда през 2018 г. край бреговете на Аржентина.

Военната подводницата „Минерва“ потъна само за четири минути на 27 януари 1968 г. и въпреки предприетите незабавно операции, така и не беше открита.

Откриха немска подводница от Втората световна война край бреговете на Турция

Миналия октомври семействата на изчезналите членове на екипажа поискаха подновяване на издирвателните операции. В началото на годината Флоранс Парли обяви, че искането им е удовлетворено.

Няколко са причините, сочени за потъването - от авария, до сблъсък с кораб, взрив на ракета или на торпедо или инцидент с вентилационната система.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама