Иран осъди 17 шпиони на ЦРУ

11:48, 22 юли 19 / Свят 25 201 Topnovini
1

Иранските власти съобщиха, че службите за сигурност на страната са арестували 17 заподозрени, след като са обезвредили шпионска мрежа на ЦРУ, предава AFP, цитиран от „Фокус“. Някои от задържаните са осъдени на смърт.

Службите са обезвредили успешно шпионска мрежа на ЦРУ, заяви началникът на контраразузнаването в Иранското разузнавателно министерство, чиято самоличност не се разкрива.

Тези, които умишлено са предали страната, са предадени на съда...Някои са осъдени на смърт или дълго лишаване от свобода.

Обявлението идва на фона на сериозното напрежение между Вашингтон и Техеран, след като САЩ излязоха едностранно от иранската ядрена сделка и отново наложиха икономически санкции на Ислямската република.

Заподозрените са „вербувани в чувствителни и важни центрове, както и в частния сектор, свързан с тях, работейки като контрагенти или консултанти, заявиха от Техеран.

Идентифицирани са 17 заподозрени - всички иранци, които са действали независимо един от друг.

Някои от тях са вербувани, хванати във „визовия капан“, заложен от ЦРУ за иранци, искащи да пътуват в САЩ.

"Към тях се обърнаха, когато кандидатстваха за виза, а други имаха визи от преди и бяха подложени на натиск от ЦРУ, за да ги подновят", каза шефът на контраразузнаването.

Иран заяви миналия месец, че е разбил шпионска мрежа, свързана с ЦРУ.

"Следвайки улики в американските разузнавателни служби, наскоро открихме новобранците, които американците бяха наели и разбихме новата мрежа", съобщи тогава агенция ИРНА, цитирайки служител на разузнавателното ведомство.

ИРНА съобщи още, че Ислямската република е извършила операцията в сътрудничество с "чуждестранни съюзници", без да посочи конкретна държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 44 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.