До 20 милиона лева глоба заплашва НАП заради теча на личните данни

18:50, 21 юли 19 25 1418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Санкция за НАП заради хакерския пробив. Глобата може да е 20 милиона лева. Това съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов по Нова телевизия. Същевременно изтичането на данните на 5 милиона българи вкара страната ни в новините на СNN.

Комисията за защита на личните данни влиза в понеделник в НАП, за да провери безпрецедентния теч на лична информация - 3% от данните, които Приходната ни агенция съхранява.

НАП: Извършват се тестове за уязвимости, ако се наложи, ще спираме някои онлайн услуги

„Големият проблем е, че тези данни касаят почти всички българи. Те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания, във всеки един момент, който пожелае, може да ги използва”, заяви Венцислав Караджов.

Според него с изтеклите данни не е възможно да бъдат изтеглени бързи кредити или да се извършват банкови операции на чуждо име, при условие, че институциите работят по правилата. А глобата, която ще бъде наложена на НАП, няма да бъде малка.

„Такива нарушения завършват с много солидни санкции за администратора. Ще бъде отчетено, че е имало взломно влизане, но трябва да бъде отчетено какво НАП е направила преди влизането”, заяви Караджов.

Хакерът, атакувал НАП, остава в ареста за поне 72 часа

Докато у нас се говори за наказания и оставки, но никой на този етап не поема отговорност, новината от последната седмица достигна отвъд Океана със заглавие – „Цяла една нация беше хакната”. Атаката е извънредна, но не е уникална, коментира СNN и посочва, че правителствените бази данни са като гърнета с мед за хакерите. СNN припомня и срива на Търговския регистър през изминалата година. И определя и двата инцидента като хакерска атака срещу българското правителство.

„Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”, обясни Караджов.

Борисов e възхитен от хакера: Уникален е, трябва да работи за държавата

Проверката на комисията ще продължи месец. Към момента в Приходната агенция се извършват тестове за уязвимост и „ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено”, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНР. Той е убеден, че с изтеклата информация не може да се злоупотреби.

Киберексперти обаче допускат, че през следващите няколко години ще има много пострадали заради теча на данни.

Какви данни са изтекли:

Имена, ЕГН-та и адреси

Телефони и имейли

Данни от годишни данъчни декларации, както и от справките за изплатени доходи

Данни от осигурителни декларации

От НАП подчертават, че данните представляват частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама