Пътят Сливница-Драгоман-Сърбия ще бъде завършен до края на 2021-а

19:28, 20 юли 19 / Политика 25 866 Topnovini

До края на 2021 година българският участък Сливница – Драгоман – сръбска граница ще бъде успешно приключен. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на визитата си в Сърбия.

„Много скоро ще се похвалим с напълно изграден Коридор 10, от Черно море до Великобритания, без светофари и без затруднения. Ще остане само въпросът с преминаването на границите, но се надявам, че в най-скоро време със стремежа на Република Сърбия да стане пълноправен член на ЕС и нашия стремеж да влезем в Шенгенското пространство ще намалят административните пречки, ще се подобри свързаността, което ще доведе до по-доброто развитие и благоденствие на нашите народи”, отбеляза министър Росен Желязков.

Росен Желязков инспектира строежа на магистралата от Ниш със сръбския си колега

По думите му между двете държави няма нерешени въпроси, както по отношение на транспортните операции, така и при реализирането на инфраструктурните проекти.

„Информирахме нашите сръбски колеги за процеса на изграждане на жп трасето от София до сръбската граница като трасето е разделено на два участъка – от Волуяк до Драгоман и от Драгоман до границата. Първият участък ще бъде завършен в този програмен период. От Драгоман до сръбска граница ще бъде планиран за следващия програмен период от 2021 година със средства по оперативна програма, Механизъм за свързана Европа и Кохезионния фонд за регионално развитие. По наши разчети от София до сръбска граница, със сложното инфраструктурно съоръжение, което е от Драгоман до границата трябва да сме готови до 2025 година. Надяваме се, че ще се движим паралелно с колегите от Сърбия, за да може влаковете от София към Европа да пътуват с необходимата проектна скорост, която в нашия участък ще бъде 160 км/ч.”, каза още министър Росен Желязков.

Вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович заяви, че с реализирането на тези проекти ще бъдат намалени задръстванията на границата. „Радваме се, че и България строи магистрала и че пътуването за туристите ще стане много по-лесно. Разговаряхме и за железопътните връзки като се надявам отсечката частта в Сърбия да е готова до 2024 година”, каза още Зорана Михайлович.

„Свързаността във всяка една област, за която двамата министри говориха е нещо, което е част от софийската декларация, от усилията, които България прави за свързаността в региона и за по нататъшния път на страните от Западните Балкани към ЕС.

Днешният разговор беше изцяло в дневния ред на отношенията между България и Сърбия и отношението между ЕС и Сърбия. Аз съм безкрайно удовлетворен от нивото на разговорите и от изключително откровения дух на доверие между двамата министри”, изтъкна извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия Радко Влайков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!