Фестивалът „Опера на върховете“ край Белоградчишки скали започва с "Кармина Бурана"

09:00, 20 юли 19 / Култура 25 2047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Белоградчик започва IV-ият летен фестивал „Опера на върховете“ - Белоградчишки скали, роден по идея на акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Според него Белоградчишките скали, с удивителната си красота, трябва да бъдат видени от туристи от цял свят, тъй като са признати като истинско чудо на природата и са един от стоте национални туристически обекти на България.

Очаква се тази година интересът към фестивала в Белоградчик да е още по-голям. Миналата година за събитието пристигнаха 60 почитатели на операта и балета от Полша, 2 автобуса с летуващи от круизни кораби по Дунава, фенове от Румъния, Македония, Сърбия и др. Жител от Ню Йорк за трети път посети фестивала.

На силен интерес се радва фестивалната пещерна импресия в три части „Вагнер Магура, богове, великани, джуджета, валкюри“.

Тази година фестивалът в Белоградчик се открива с премиерната постановка „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф. Следва балетът „Дамата с камелиите“ по музика на Джузепе Верди и Сергей Онсоф на 21 юли.

На 26, 27 и 28 юли публиката ще може да бъде с оперите „Трубадур“ от Джузепе Верди, „Кармен“ от Жорж Бизе и „Турандот“ от Джакомо Пучини.

На 1, 2, 3 и 4 август гостите на фестивала ще гледат прочутия мюзикъл „Мамма mia“ – музика и текст Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

За жителите на Белоградчик този фестивал е необходим и за икономическото и културното съживяване на региона чрез развитието на културния туризъм с построяването на нови хотели и къщи за гости. Стотиците зрители и артистите, настанени хотелите и ползващи услугите в града, оживяват местната икономическа среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама