В търговищко село вярват, че щъркелите им носят късмет

16:40, 19 юли 19 25 2279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В търговищкото село Мировец вярват, че щъркелите им носят късмет. Населеното място е известно в региона с многото щъркелови гнезда. Всяка пролет тук се заселват птичи семейства, а местните хора смятат, че това е добра поличба, разказа кметът Стоян Смиленов пред БТА.

Сега в Мировец има седем гнезда, но през тази година са населени две. В тях двойките отглеждат поколение от по четири малки. Тези дни едно от малките е пострадало - при полет се опряло в електрическите проводници и обгоряло. Намерила го жена, чиято къща е в близост до гнездото. Кметът го прибирал и информирал експерти по екология в Община Търговище и в РИОСВ-Шумен. Младата птица е спасена и е изпратена в кризисен център в Стара Загора.

"Обичаме си птиците, чакаме ги с надеждата. Вярваме, че са на късмет и ни носят добро", казва кметът.

Той отбеляза, че тази година селото е спечелило проект за изграждане на детска площадка по ПУДООС. На площ от близо 2 дка ще бъде изградено игрище за мини футбол, ще има силов уред за по-големите, люлки и пързалка за малчуганите. В дейности за облагородяване на района и в съоръжения ще бъдат вложени 10 000 лева.

На метри от детския кът с места за отдих вече се гради параклис "Св. Иван Рилски". Богоугодното дело е започнато през миналото лято, тъй като досега в селото е нямало църква - старата се е помещавала в някогашно училище, но дори основите са й рухнали. Основен спонсор е крупният местен арендатор Божидар Митов. Продължава дарителската кампания за набиране на средства за довършване на храма, за обзавеждането и изографисването му.

Мировец се намира на около 20 км от общинския център Търговище. Жителите му не са много, но през лятото се увеличават, защото пристигат деца от градовете при баби и дядовци. Много от старите къщи са превърнати във вили за летен отдих.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама