Учени от Харвардския университет разкриха, че полезната съставка в червеното вино - ресвератролът, може да помогне на астронавтите при бъдещ полет до Марс, пише изданието „Фронтиърс ин сайколоджи“, цитирано от БТА.
Антиоксидантът ресвератрол може да бъде от полза на астронавтите в мисия до Червената планета да избегнат мускулните атрофии при ниска гравитация.
„Когато човек прекара три седмици в космоса, обемът на мускулите му в колената се съкращава с една трета“, изтъква д-р Мария Мортро. По нейните думи при правилна диета могат да се избегнат тези последствия.
Още преди 16 години учените доказаха, че благодарение на ресвератрола, който се съдържа също в люспите на гроздето, значително се увеличава животът на мушиците дрозофили. Това се обяснява с активирането от тази съставка на гените, отговарящи за реакцията на клетъчния стрес.
Дискусиите относно ползите от ресвератрола продължават. В качество на аргументите "против" се изказва мнението, че при любителите на виното и на гроздето не се наблюдава подобен ефект.
НАСА планира полет до Марс към 2033 година.
Добави коментар