Над 100 000 животински и растителни вида са застрашени от човешката дейност

15:40, 19 юли 19 / Култура 25 1469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Животни в морските дълбини, примати, растения и гъби са застрашени от изчезване в резултат на човешката дейност, това разкрива публикуваният нов Червен списък на Международния съюз за защита на природата, предаде Франс прес.

Жирафите са добавени към списъка на животните, застрашени от изчезване

В списъка са включени 105 732 вида, 28 338 от които са застрашени от изчезване. Застрашените от изчезване видове са със 7000 повече в сравнение с предишното издание на списъка.

''Новата актуализация показва до каква степен човешката дейност влияе върху дивата флора и фауна в света'', заяви генералната директорка на съюза Гретел Агилар.

Пластмасови боклуци открити в китове и делфини по бреговете на Гърция

''Трябва да си дадем сметка, че съхраняването на разнообразието в природата е в наш интерес", допълва още тя.

Седем вида примати, шест от които в Западна Африка, са критично застрашени от изчезване в резултат на обезлесяването и ловуването им заради месото им. Приматите роловей, които живеят в Кот д'Ивоар и Гана, преминаха от категорията "застрашени" в тази на "критично застрашените".

Глобалното затопляне заплашва арктическия елен

Във Франция един от всеки пет вида е застрашен в резултат на климатичното затопляне и човешката дейност. Около 500 вида риби, които се срещат в морските дълбини, са добавени в Червения списък, както и мекотелото Chrysomallon squamiferum, което живее на дълбочина до 2900 метра в Индийския океан. Растения и гъби също са застрашени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама