Регистрираха 1750 китоподобни бозайници в Черно море, афалите намаляват

13:40, 19 юли 19 / Култура 25 2101 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експери са регистрирали 1750 китоподобни бозайници и муткури в Черноморския басейн по време на проучване, проведено над акваториите на пет черноморски държави - Румъния, България, Украйна, Турция и Грузия. Това съобщиха от организацията "Зелени Балкани", които заедно с наблюдатели от други четири държави, са извършили проучване за състоянието на черноморската екосистема и мониторинг на черноморските китоподобни, предаде БТА.

Проучването е продължило три седмици. Наблюденията са извършени от два самолета, предоставени от френска компания.

Димитър Попов от организацията "Зелени Балкани" информира, че делфините от вида афали са регистрирани при само 121 наблюдения, което е много ниска стойност в сравнение с другите два вида - морска свиня и обикновен делфин. Друг интересен факт е, че афали не са наблюдавани в югоизточния сектор на Черно море, добави Попов.

Черно море представлява уникална екосистема, съчетаваща условия, които силно се отличават от тези в съседното Средиземно море. Като затворено море то е силно уязвимо от човешко въздействие и потенциална екологична катастрофа, подчерта още Попов.

В същото време за държавите с излаз на Черно море то представлява важен източник на ресурси и поминък. Именно затова подобни проекти за мониторинг на състоянието на ключови и индикаторни компоненти на екосистемата - като китоподобните бозайници, например - носят важна информация за състоянието на ресурсите в морето, причините за негативното въздействие, ако има такова, както и мерките, които биха могли да се предприемат, за да се гарантира доброто екологично състояние на Черно море.

Екипите са събрали също данни за числеността на морските птици в Черно море и разпространението на морските отпадъци. За събирането на тези данни е използван иновативен софтуер, разработен за събиране на данни от самолетни проучвания. Софтуерът позволява записване в реално време на визуални наблюдения обвързани с географски координати събирани чрез GPS.

Приключилото триседмично проучване е втора фаза от Инициативата за общобасейнови проучвания. През миналата година е било проведено мащабно проучване в Средиземно море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама