Мъжът запалил анимационно студио в Япония, защото му откраднали идея (ОБНОВЕНА)

14:25, 19 юли 19 / Свят 25 1146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мъжът, предизвикал пожара в анимационно студио в Киото, при което загинаха най-малко 33 души, обясни, че е действал с цел отмъщение, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според 41-годишния мъж студиото му е откраднало идеята за произведение, съобщи полицията, цитирана от агенция Киодо. В момента силите на реда продължават да изясняват обстоятелствата около случилото се. Засега няма данни за какво произведение става дума.

Борисов изпрати съболезнователна телеграма до японския премиер след пожара в Киото

Студиото "Киото анимейшън" е известно сред феновете на манга и аниме с успешни произведения като "Кей-он" и "Харухи Судзумия".

Трагедията предизвика реакция сред фенове на японската анимация в Япония и по цял свят, които изразиха по интернет подкрепата си за "Киото анимейшън", отбелязва АФП.

Мъжът се казва Шинджи Аоба. Той бе задържан вчера след избухването на пожара в сградата на студиото.

Заподозреният е крещял, че от него са плагиатствали и изглежда е планирал нападението, отбелязва Ройтерс.

41-годишният мъж "изглеждаше недоволен и разгневен, като крещеше нещо за това как са плагиатствали от него", заяви жена, станала очевидец на задържането на Шинджи Аоба, предава БТА.

При пожара загинаха 33-ма души, а десет са в критично състояние, заявиха късно снощи японските власти. Това е най-кървавото масово убийство в Япония след предполагаемия палеж в Токио през 2001 г., когато загинаха 44 души.

Шинджи Аоба не е свързан с компанията "Киото анимейшън", чието студио бе подпалено, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей. За мъжа не се знае много. По лицето и краката му има сериозни изгаряния вследствие на пожара. Когато полицията го задържала, той казал на полицаите "Аз го извърших" и добавил, че е подпалил сградата, защото студиото откраднало негов роман, предаде японската агенция Киодо, позовавайки се на източници от следствието.

Стана ясно също така, че сградата на студиото за анимация не е разполагала с противопожарни пръскачки и пожарни кранове, тъй като такова изискване за нея не е било предвидено в правилата за пожарна безопасност. Причината за това е, че сградата е била определена за офис и не се е налагало в нея да има такова оборудване. При инспекция на сградата през октомври е било установено наличието на необходимите пожарогасители и сигнализационни системи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама