Прокуратурата протестира спирането на делото срещу ген. Кирчо Киров

11:05, 19 юли 19 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военно-апелативна прокуратура протестира пред Върховния касационен съд определението на Военно-апелативен съд от 10 юли, с което беше спряно за срок от 6 месеца наказателното производство срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай, с мотиви за влошено здравословно състояние на подсъдимия, съобщиха от прокуратурата.

В проведеното съдебно заседание на 10.07.2019 г. по въззивното производство срещу Кирчо Киров пред Военно-апелативния съд, подсъдимият Киров не се е явил въпреки, че е бил длъжен, тъй като участието му е задължително. На това заседание защитникът на Киров е представил копие от съдебно-медицинска експертиза, която е била назначена по друго наказателно производство срещу него, което се разглежда в момента от Върховния касационен съд. Позовавайки се на копието на съдебно медицинската експертиза, Военно-апелативния съд е спрял наказателното производство срещу Киров.

Ген. Киров: В болница съм с бронхопневмония

Спряното дело е първото от серията дела срещу Киров, след като той напусна поста си в НРС през 2012 г. Две инстанции го осъдиха на 10 г. затвор. Той атакува именно тази присъда пред ВКС. Според прокуратурата бившият разузнавач №1 е присвоил близо 5 млн. лева, след като съставил над 1000 официални финансови документа, които да бъдат използвани за доказване на фалшиви служебни разходи за специфични нужди на НРС. Самият той категорично отрича.

Потвърдиха 10-годишната присъда срещу ген. Кирчо Киров

Военно–апелативна прокуратура счита, че това спирането на делото е незаконосъобразно, поради следните съображения:

- Съдът се е позовал на копие от експертиза, назначена по друго дело, като това е незаконосъобразно, тъй като съдът е длъжен да взема решенията си само на доказателства, събрани по надлежния ред, при спазване на принципа на непосредственост по смисъла на чл. 18 от НПК – да основава решенията си върху доказателствени материали, които е събрал и проверил лично;

- Представено е копие от експертиза, което не представлява дори заверен препис от него, а не е приложено и заверено копие от определението на ВКС за спиране на производството срещу Киров;

- Липсва предвидена възможност на съда за спиране на наказателното производство за определен срок, каквото е сторил Военно – апелативният съд с произнасянето си на 10 юли.

Военно-апелативна прокуратура счита, че неявяването на Кирчо Киров в съдебното заседание на 10 юли представлява основание за изменение на мярката му за неотклонение в по-тежка, тъй като не са представени доказателства за наличие на уважителна причина и обективна невъзможност на лицето да участва лично в наказателното производство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама