Комисия откри ценни стенописи при проверка на къщата на Хаджи Драган Калофереца в Пловдив

09:31, 19 юли 19 25 1286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Пловдивския район „Централен“ Георги Стаменов сезира Министерството на културата за оригинални стенописи, свалени от сгради - паметници на културата в Южна България, съобщиха от Община Пловдив. Те са открити при проверка в къща на ул. „Петко Р. Славейков“ 32, известна като къщата на Хаджи Драган Калофереца.

В постройката, която в момента е частна собственост, се е помещавал и филиал „Тракия“ на тогавашния Национален институт за паметници на културата /НИПК/, сега преименуван на НИНКН.

Комисия, инициирана от Георги Стаменов, в която участват главният архитект на район „Централен“ Петър Петров, регионалният инспектор за Южен централен район в Главна дирекция „Инспекторат и опазване на културното наследство“ към Министерство на културата арх. Слави Славов, главният експерт в Дирекция Експертни и методически дейности в НИНКН арх. Жана Джугаланова и шефът на ателие за консервация и реставрация към ОИ „Старинен Пловдив“ Христина Цветкова, отива на адреса по сигнал за рушаща се сграда.

В дървени шкафове на приземния етаж откриват стелажи, върху които са поставени фрагменти от фрески, рисувани върху сгради и църкви-недвижими културни ценности.

Сред тях са стенописи от църквата в с. Енина, метоха в Асеновград, къща „Аргириади“ , Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от сгради в Старинен Пловдив на ул. „4-ти януари“, ул. „Артин Гидиков“ , ул. „Петко Р. Славейков“, ул. „Стамат Матанов“ , ул. „Васил Кънчев“, от Стара Загора, Долно градище и други, които все още не се идентифицират.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов е приел присърце идеята на арх. Слави Славов, след реставрацията възстановените стенописи да бъдат изложени в новата галерия „Капана“ на малката Главна под мотото „Спасено от Пловдив“.

„Радвам се, че екипът на район „Централен“ допринесе за разкриването и опазването на тези оригинални стенописи, които са част от българското културно наследство. Ще направя всичко възможно след реставрацията те да бъдат експонирани в изложба, за да станат достояние на повече хора“, коментира Георги Стаменов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама