Арбанаси Summer Music 2019 отбелязва юбилей

09:00, 21 юли 19 / Култура 25 1357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартира десетото издание на фестивала за класическа музика Arbanassi Summer Music. Откриването е в църквата "Свети Георги" в архитектурно-музейния резерват Арбанаси край Велико Търново. Програмата включва четири концерта, поделени между храмовете "Свети Георги" и "Св. архангели Михаил и Гавраил" в архитектурния резерват Арбанаси.

Музикалното събитие извежда камерната музика от концертната зала и я вкарва в едно по-интимно пространство, за да внуши усещането за общност, приятелство и удоволствие от музиката.

Основатели и артистични директори на Arbanassi Summer Music са българската контрабасистка Юлита Фъсева и белгийският обоист Димитри Местдаг - семейство, което живее и работи предимно в Белгия, но корените привличат Юлита към това магично място и тя осъществява успешно идеята да събира в Арбанаси през лятото музиканти и публика от цял свят, предава БНР.

Фестивалната програма ще започне с концерт под наслов “Български композитори” в църква-музей “Св. Георги”, където ще бъдат изпълнени произведения на класиците Марин Големинов и Панчо Владигеров и на съвременните автори Добринка Табакова, Ценко Минкин и Юлита Фъсева.

Следващите две концертни вечери ще са в уникалната със стенописната украса и акустика църква-муей “Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Темата на концерта на 23 юли е “Руската душа” и включва струнни произведения на Антон Аренски и Пьотър Чайковски. Музика на Камий Сен-Сан и “Песни от Оверн” от Жозеф Кантелуб за сопрано и оркестър са в програмата на концерта “Френски парфюм” на 25 юли.

Arbanassi Summer Music 2019 ще завърши на 28 юли в църквата “Св. Георги” с празничен концерт, посветен на десетата годишнина на фестивала, в който са включени творби на Антонин Дворжак, Франц Шуберт, Жак Ибер и Йоханес Брамс.

Произведенията ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Франция и България. Това са Александър Сомов и Теодора Атанасова – виолончело, Амрай Либолд – фагот, Хеди Керпичан и Майва Ларог – цигулка, Демна Гигова и Самуел Барсегян – виола, Димитри Местдаг – обой, Пиер Оньу – кларинет, Юлита Фъсева – контрабас, и сопраното Лор Бинон. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама