Екатерина Захариева: Българската дипломатическа служба има председателства в над 100 държави

10:21, 18 юли 19 / Политика 25 992 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската дипломатическа служба има председателства в над 100 държави. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде „Фокус".

„Тази година се навършват 140 години българска дипломатическа служба. Тя постигна много и имаше много успехи и предизвикателства. 140 години по-късно българската дипломатическа служба и българската държава има представителства в над 100 държави“, посочи тя. „Само за последните 2 години сме открили три нови задгранични представителства, а през август ще бъде открито четвърто“, уточни Захариева.

Според нея българските дипломати успяват да защитават интересите на България и да подкрепят българските общности зад граница.

„В момента само Лондон консулските служби там обслужват граждани с размерите на град Пловдив. Всичко това нямаше да се случи без Вашата отдадена работа и усещането Ви за кауза, защото не всеки става дипломат. Без усещането, че Вашата работа е кауза“, каза Захариева.

По думите й година след края на българското председателство самочувствието, опита и знанията, продължава да мотивира дипломатите. „Факт, е че няма държава от ЕС, която да не желае консултации по темата за Западните Балкани с българските дипломати и министри“, допълни Захариева.

Тя уточни, че за тази една година страната ни е станала член на Берлинския процес. „Това ако не е доказателство за добре свършена работа, мисля, че най-големите критици, трябва да замълчат“, добави Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама