Венцислав Караджов: НАП ще обяви как ще информира гражданите дали са атакували данните им

18:15, 17 юли 19 25 1359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Много е сериозен достъпът, засегнати са буквално всички лица, които са подавали декларации за доходи, за здравен и осигурителен статус, включително и информация, която касае оборота на документи между НАП и други държавни институции'', това обясни Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), в ефира на bTV по повод източването на данните на над 5 милиона българи от Агенцията за приходите.

НАП актуализира защитата на информационните си системи

''Такъв теч на информация от държавна институция досега не е бил идентифициран и той буквално обхваща цялото население на България'', обясни още Караджов.

По думите му НАП са потвърдили, че са взели мерки, които да не позволяват достъпа до тази база данни.

''Трябва да се проверят възможностите и за допълнителни входове в системата'', отбеляза още председателят на Комисията за защита на личните данни.

Обвиниха задържания за кибератаката срещу НАП

По думите му предвидената глоба за този тип нарушение в регламента е до 5% от оборота на фирмата, ако е частен администратор, или 2,5% от бюджета на държавната институция, но не повече от 20 милиона лева.

''Има чувствителни данни – за здравен статус, имотно състояние, трудови договори. Ако тези данни се разпространяват от други лица, без да са извършителите, те също подлежат на санкция'', обясни още Венцислав Караджов.

Кристиан Вигенин: Министър Владислав Горанов да понесе отговорност след хакерската атака

Той обясни, че ако гражданин иска компенсация за това, че се атакувани личните му данни, той може да подаде жалба в съответния съд и да докаже, че има материални щети в резултат на това.

''НАП поеха ангажимент да създадат механизъм да уведомят гражданите дали са били разкрити техните данни'', каза още Венцислав Караджов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама