Бюджетната комисия одобри на първо четене сделката за F-16

16:18, 17 юли 19 / Политика 25 1525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бюджетната комисия на парламента одобри на първо четене актуализацията на бюджета заради сделката за изтребителите F-16. Втората промяна на годишния бюджет ще доведе до увеличаване на касовия дефицит до 2,4 млрд. лева при планирани 600 млн. лева досега, предаде БНР. 

Първата промяна на финансовата рамка беше заради намаляването на партийните субсидии, върху които президентът Румен Радев наложи вето.

 

 

Междувременно Комисията по отбрана в Народното събрание разглежда договорите за новите изтребители Ф-16.

Само преди дни министърът на отбраната подписа четири договора за цялостната доставка на самолетите и оборудване. България ще купи осем изтребителя F-16. На цена от 1,251 млрд. долара. Очаква се Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. долара от тази цена. Заради нуждата от плащане наведнъж правителството емитира дълг.

Заради сделката със самолетите Министерството на отбраната обяви, че ще спре плащанията по проекта за корабите и бойните машини до догодина. 

Против сделката се обявиха от партия „Воля“. И я определят като „най-големият грабеж в най-новата история на България след фалита на КТБ“.

От БСП са против толкова голяма сума да се плаща наведнъж. През януари ДПС оказаха решаваща подкрепа на ГЕРБ за това парламентът да разреши на правителството преговорите за американските изтребители. Докато НФСБ, част от т.нар. "малка коалиция" бяха против сделката.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама