Арестуваха ключови мафиоти от клановете Гамбино и Индзерило при акция на ФБР и италианските карабинери

14:54, 17 юли 19 / Свят 25 3604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Розарио Гамбино
Томазо Индзерило
Томас Гамбино
Томас Гамбино
Салваторе Гамбино
Франческо Индзерило
Розарио Гамбино

Италиански и американски полицаи започнаха координирана операция срещу големите престъпни фамилии, които се опитват да възстановят влиянието на мафията в Сицилия, предаде БТА.

Над 200 полицаи, включително служители на американското ФБР, са арестували 19 души днес, съобщават италиански следователи. Операцията е била насочена срещу клана Индзерило в сицилианската столица Палермо и базираната в Ню Йорк фамилия Гамбино.

Сред арестуваните е кметът на градче близо до Палермо, обвинен в сговор с мафията.
Конфискувани са 3 милиона евро предполагаеми активи на организираната престъпност.

Сицилианската организирана престъпна група, станала известна с името "Коза ностра", се променя постоянно след смъртта на страховития бос на босовете Салваторе Риина, починал в затвора през 2017 г. след четвърт век зад решетките. През 80-те години Риина започна мафиотска война на средиземноморския остров, принуждавайки фамилията Индзерило да отиде в изгнание в САЩ. Собственият му клан завзе тяхната територия в предградията на Палермо.

От началото на века фамилията се опитва да си върне стария бизнес, сключвайки мир с бившите съперници и с подкрепата на силни съюзници в Ню Йорк, съобщава полицията.

"Разследването "Нова връзка" отбеляза силната връзка, създадена между Коза ностра в Палермо и организираната престъпност в САЩ, особено с могъщата престъпна фамилия Гамбино от Ню Йорк", се казва в полицейско изявление.

Гамбино е една от петте исторически фамилии на американската мафия в Ню Йорк. Нейни представители са били обвинявани в убийство, лихварство и незаконно разпространение на наркотици. През март смятаният за бос на организацията Франческо "Франки бой" Кали беше застрелян пред дома си в Стейтън айлънд, но не е известно дали убийството е свързано с напрежението в Сицилия.

Срещу задържаните днес са отправени серия от обвинения, включително членство в мафията, изнудване при утежняващи вината обстоятелства, измама и незаконна конкуренция, съобщава италианската полиция.

Някога всемогъща в Сицилия Коза ностра беше изтласкана през последните две десетилетия. Много босове бяха изпратени в затвора, нейни предприятия бяха конфискувани, а много местни жители са готови да й се противопоставят. Въпреки това групата се опитва да си върне влиянието, предупреждават прокурори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама