Мирослав Найденов за арестите в ДФЗ: Брюксел може да отнеме акредитацията на фонда

08:20, 17 юли 19 / Политика 25 1228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един заместник-директор и още петима служители на Държавен фонд „Земеделие” ДФЗ бяха задържани вчера за 24 часа след акция на Специализираната прокуратура.

Макар да не назова конкретно име, от описанието на зам.-главния прокурор Иван Гешев става ясно, че арестуваният зам.-директор на фонда вероятно е Калоян Костадинов, отговарящ за програмата за развитие на селските райони.

Повдигат обвинения на задържаните във фонд ''Земеделие''

Акцията в ДФЗ е във връзка с разследване срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков за евентуално неправомерно получаване на европейски фондове.

„Това е изключително лош сигнал към Европейската комисия, защото този зам.- директор беше назначен само преди месец и пое най-важният ресор – развитие на селските райони. Тъй като ДФЗ е акредитиран от Европейския съюз институция, тези назначения се докладват. Сега нашият постоянен представител в Брюксел или министър Десислава Танева ще трябва да обясняват защо човек, назначен преди месец, сега е арестуван”. Този коментар направи в предаването „Тази сутрин” бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Найденов напомни, че това е втори голям скандал след този за къщите за гости и именно Костадинов е правил проверките на къщите. По думите му има опасност Брюксел да отнеме изцяло или частично акредитацията на фонда.

„7, 5 млрд. евро минават за целия 7-годишен период – това е огромен ресурс”, припомни Найденов.

Бившият земеделски министър коментира и проблема с чумата по свинете. Той призова стопаните с болни животни да бъдат обезщетени не с едно, а с две прасета, за да не пострада бизнес за милиарди.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама