Стара Загора въвежда извънредни мерки срещу африканската чума по свинете 

15:03, 16 юли 19 25 1649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разпространението на болестта Африканска чума по свинете и превантивните мерки за ограничаване на опасното заразно заболяване бяха обсъдени на Областна епизоотична комисия в Стара Загора, предаде  БГНЕС.

Огнищата на бързо разпространяващата се зараза в страната вече са 12, като две от тях са регистрирани вчера. Старозагорска област е рискова зона заради централното ѝ местоположение и международните пътни артерии, които минават през нея. Градът е и втори в страната по брой отглеждани свине.

БАБХ потвърди ново огнище на африканска чума по свинете за първи път във Врачанско

Членовете на комисията се обединиха около приемането на извънредните мерки, които предвиждат дезинфекция на всички входове на пътните връзки, по-често обслужване на контейнерите за смет на проходите Шипка и Република, проверки на всички лични стопанства тип „заден двор”.

От другата седмица започват срещи на представители на епизоотичната комисия с кметове на населени места и полицейски инспектори, които пък от своя страна трябва да информират населението и да контролират изпълнението на мерките.

Всички огнища, установени до сега у нас, са в лични стопанства, голяма част от които не са регистрирани съгласно изискванията на закона.

Още по темата:

Ловци поискаха забрана на достъпа на събирачите на трюфели в горите, били разнасяли африканска чума

Евтаназират всички домашни прасета около Мизия заради африканската чума

Министрите на земеделието в ЕС обсъдиха ситуацията със заболяването Африканска чума по свинете

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама