Десислава Танева: Искаме запазване на финансирането на дребните земеделци без условности в ЕС

15:09, 16 юли 19 / Политика 25 1030 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поддържаме позицията си за запазване на политиката по отношение на изключването на дребните земеделски стопани от изискване за условност в новия програмен период. Условността е важно да има необходимата гъвкавост, опростени изисквания и възможност за адаптиране към местните потребности и специфики. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство, което се проведе в Брюксел, съобщиха от земеделското министерство.

„Моделът за прилагане на агроекологичните схеми се доказа като ефективен инструмент за прилагане и изпълнение на политиката за опазване на околната среда и климата. Практиката трябва да продължи, но и да позволява на държавите-членки гъвкавост при използване на определените за целта финансови средства“, посочи министър Танева.

Тя уточни, че относно секторните интервенции, предложението от Австрийското и Румънско председателство за намаляване на разходите на организациите на производителите за екологични действия от 20 на 15%, е стъпка в правилната посока. Въпреки това, страната ни поддържа позицията, че размерът на разходите по оперативните програми на организациите на производителите за еколкогични мерки, следва да бъде върнат към първоначалната си стойност от настоящият период, а именно 10%.

„България оценява подхода, при предложените екосхеми за доброволно участие от страна на земеделските стопани, като положителен метод за осигуряване на стимул за ефективно опазване на околната среда и климата“, посочи земеделският министър.

Тя допълни, че задължителността на екосхемите за държавите-членки остава един от основните политически елементи, които трябва да се разглеждат в неделима цялост с ключовите елементи на реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП). За страната ни това е обвързаната подкрепа и преходната национална помощ.

„Земеделският сектор е най-силно зависим от природните условия и фактори в сравнение с другите икономически дейности. Поради нарасналите предизвикателства се налага осигуряването на стабилен бюджет, който да осигури адекватно финансиране в рамките на ОСП“, подчерта министър Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама