Не е в интерес на Гърция да е против преговорите на Северна Македония с ЕС

13:53, 16 юли 19 / Свят 25 272 Topnovini
1

"Не е в наш интерес да бъдем против започването на преговори на Северна Македония с Европейския съюз", заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас, цитиран от агенция МИА и БТА. 

В своето първо интервю след формирането на правителството на Нова демокрация Пецас каза, че Гърция трябва да защити своите интереси и да води "тежка битка" в процеса на преговори на Северна Македония с ЕС.

Той добави, че новото правителство ще се опита да намали негативните последици от Преспанското споразумение /за преименуване на съседната страна на Северна Македония/ чрез кампания за промоция на гръцка Македония и защита на гръцката марка Македония и изобщо на гръцките интереси, когато започнат преговорите между Скопие и Брюксел.

Северна Македония ще създава работни групи и комисия за преговори с ЕС

Пецас изтъкна, че като опозиционна партия Нова демокрация е направила всичко възможно да не бъде подписано Преспанското споразумение. "Направихме всичко да не се ратифицира. За съжаление, предишното правителство ратифицира това споразумение. Знаем, че е много трудно да се променят или да се анулират тези споразумения, които обвързват страната. Това, което трябва да направим във вече създадената рамка, е да намалим негативните последици и ще се опитаме да го направим на две нива.

Първо, както вече сме казвали, ще започнем кампания в целия свят истинската Македония, нашата Македония да получи нужното признание в цял свят", каза Пецас. Той допълни, че другият основен елемент е защитата на ниво Европейски съюз, където тя трябва да използва правото си на вето при отварянето и затварянето на главите в преговорите със съседната страна, когато трябва да се защитят интересите на Гърция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани