Не е в интерес на Гърция да е против преговорите на Северна Македония с ЕС

13:53, 16 юли 19 / Свят 25 934 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Не е в наш интерес да бъдем против започването на преговори на Северна Македония с Европейския съюз", заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас, цитиран от агенция МИА и БТА. 

В своето първо интервю след формирането на правителството на Нова демокрация Пецас каза, че Гърция трябва да защити своите интереси и да води "тежка битка" в процеса на преговори на Северна Македония с ЕС.

Той добави, че новото правителство ще се опита да намали негативните последици от Преспанското споразумение /за преименуване на съседната страна на Северна Македония/ чрез кампания за промоция на гръцка Македония и защита на гръцката марка Македония и изобщо на гръцките интереси, когато започнат преговорите между Скопие и Брюксел.

Северна Македония ще създава работни групи и комисия за преговори с ЕС

Пецас изтъкна, че като опозиционна партия Нова демокрация е направила всичко възможно да не бъде подписано Преспанското споразумение. "Направихме всичко да не се ратифицира. За съжаление, предишното правителство ратифицира това споразумение. Знаем, че е много трудно да се променят или да се анулират тези споразумения, които обвързват страната. Това, което трябва да направим във вече създадената рамка, е да намалим негативните последици и ще се опитаме да го направим на две нива.

Първо, както вече сме казвали, ще започнем кампания в целия свят истинската Македония, нашата Македония да получи нужното признание в цял свят", каза Пецас. Той допълни, че другият основен елемент е защитата на ниво Европейски съюз, където тя трябва да използва правото си на вето при отварянето и затварянето на главите в преговорите със съседната страна, когато трябва да се защитят интересите на Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама