Скок на смъртните случаи при употреба на дрога в Шотландия

13:39, 16 юли 19 / Свят 25 975 Шрифт:
Topnovini

Смъртните случаи, свързани с употребата на наркотици, в Шотландия миналата година са нараснали с 27% до рекордните 1187, което е най-високият процент в Европа, показват официалните данни.

Най-големите увеличения от нивата от 2017 г. са наблюдавани сред употребяващите наркотици на възраст между 35 и 54 години, а коефициентът на смъртност е най-висок в и около град Глазгоу, предава БГНЕС.

Ако Шотландия се смяташе за независима държава, процентът би бил по-висок от този в която и да е от страните в ЕС и е три пъти по-голям от този във Великобритания, показват числата.

Министърът на общественото здраве наШотландия Джо Фиц Патрик заяви, че въпросът се е превърнал в "извънредна ситуация".

"Броят на хората, които са загубили живота си заради употребата на наркотици, е шокиращ", каза той.

"Жизнено важно е тази трагедия да се разглежда като проблем на общественото здравеопазване и ние сме готови да предприемем новаторски и смели мерки, за да спасим живота на тези, които са изложени на най-голям риск."Шотландия настоява британското правителство да разреши контролирани съоръжения за потребление на наркотици - нещо, което други страни от ЕС са открили,че може да намали смъртните случаи.

Но министър-председателят Тереза Мей настоява, че фокусът на Великобритания "трябва да бъде да се гарантира, че хората ще се откажат от наркотици, няма на първо място да търсят наркотици и ще се пазят от наркотици".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама