Скандален и разследван македонски олигарх има българско гражданство

13:30, 16 юли 19 / Свят 25 1222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скандалният македонски олигарх Йордан Камчев, който е разследван за пране на пари, има българско гражданство, предава БГНЕС.

„Бизнесменът“ беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония с желязна ръка, контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро.

Македонската прокуратура погна най-големия богаташ в страната, кандидат за почетен консул на България

От съдебните решения и документи става ясно, че разследващите са иззели не само македонските лични документи, но и българския паспорт при ареста на Камчев. От тях става ясно още, че той има множество фирми и недвижимо имущество в България, включително и жилище с адресна регистрация на собствено име.

Разкритията идват само ден след оставката на Катица Янева от поста ръководител на Специалната прокуратура. Оттеглянето й дойде след като стана ясно, че нейни приближени са искали пари от обвиняеми за смекчаване на техните присъди, включително и тяхното оправдаване. Сред задържаните е собственикът на 1ТВ Боян Йовановски.

Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година.

На 13 април 2018 г. българското посолство в Скопие изпрати нота до македонското министерство на външните работи с искане Камчев да бъде почетен консул на страната ни в Македония със седалище в град Щип. В нотата се отбелязваше, че това е „голяма чест за България“ да открие почетно консулство в град Щип и да назначи на този пост Камчев. До момента властите в Скопие не са отговорили на тази молба, което може да се приеме като мълчалив отказ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама