България е домакин на Летния университет на ЮНЕСКО

08:30, 21 юли 19 / Култура 25 2144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България за първи път е домакин на Летния университет на ЮНЕСКО. Събитието ще се проведе в южната и северната страна на един от най-новите биосферни паркове у нас - "Централен Балкан“.

Летният университет е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE/, стартирала преди четири години, която цели да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове.

Официалното откриване ще бъде на 22 юли /понеделник/ от 9:00 часа в залата на община Карлово.

В продължение на една седмица, от 21 до 28 юли, България събира над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности, в близост до биосферни паркове от три континента, избрани сред 125 кандидатури от цял свят. Участниците от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили ще обсъждат бъдещето на биосферните паркове в България и по света с помощта на български и международни лектори от Гърция, Италия и Испания.

Програмата съдържа теоретична, практична част и работа по групи и е разделена на тематични дни, които ще се фокусират върху следните теми: Програмата МАБ на ЮНЕСКО и Политики за управление; Устойчиво земеделие, местни продукти и бизнес; Еко-туризъм; Брандинг и Маркетинг на биосферните паркове; Наука и образование.

Лятното биосферно приключение ще включва още ботанически турове и посещения на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и природни забележителности, организирани с активното съдействие на представители на местния бизнес и местната власт в района на биосферен парк „Централен Балкан“.

Участниците ще имат възможност да опитат био джелато от Розино, да дегустират вина в замък край Карлово, да се запознаят с производството на розово масло в района на Павел баня, както и да сътворят свои керамични сувенири в работилницата по грънчарство в Орешак. Шеф-готвачи от София ще претворят прочутото зелено сирене от Черни Вит във вкусни специалитети.

Освен местни традиции и забележителности ще бъдат демонстрирани и множество добри практики, а международни експерти от Италия ще представят успешни примери, свързани с биосферните паркове и гурме туризма.

Летният университет на ЮНЕСКО ще приключи с публична заключителна сесия, на която ще бъдат обобщени всички препоръки и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво. Тя ще се проведе на 27 юли от 17 часа в Културния информационен център на Троян с участието на кмета на община Троян Донка Михайлова.

Целта на Летния университет на ЮНЕСКО е да привлече внимание върху програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ и да постави акцент върху биосферните паркове и възможностите, които те предоставят. Показвайки успешни примери от Италия, Гърция и Франция, летният университет цели да демонстрира по какъв начин може да се използва марката на биосферните паркове, за да се популяризира и развива успешен бизнес, използвайки устойчиво природните дадености и запазвайки фокуса върху опазването на околната среда. Форумът е отлична възможност за България да се популяризира района на Централен Балкан и дава възможност на заинтересованите страни да се запознаят с перспективите, които се откриват пред тях, живеейки и работейки в биосферен парк по програмата на ЮНЕСКО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама