Възможно е догодина да е необходима пренастройка на декодерите за цифрова телевизия

11:05, 16 юли 19 25 1153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пренастройка на декодерите за цифрова ефирна телевизия ще се наложи догодина, ако бъде одобрен Националният план за разпределение на радиочестотния спектър в обхвати. 700 MHz, 23 GHz и 26 GHz. Димитър Димитров, Директор на дирекция „Съобщения“ към Министерството на транспорта и съобщенията каза пред БНР, че пренастройката няма да наложи купуването на нови декодери.

"Всеки потребител ще трябва да си престрои каналите, които използва. Ако използва например 50 канала, ще трябва да ги настрои съобразно този канал, който е предоставен за този район. В никакъв случай няма да се купува ново оборудване, нови декодери, нови телевизори. Това нещо ще се случи най-късно до края на месец април 2020 година", заяви Димитров.

Националният план за разпределение на радиочестотния спектър е на етап обществено обсъждане. Целта му е в България да се появят 5G мрежите за пренос на данни.

Според Димитър Димитров това ще мотивира мобилните оператори да изградят мрежата си и там, където нямат покритие.

"С измененията на плана се дава възможност да се осигурят достатъчно големи честотни блокове в радиочестотната лента между 24 и 27 гигахерца, която е предназначена да бъде предоставена на операторите за използване в гъстонаселени райони, където ще има повече ползватели на високочестотен сигнал. Очакваният ефект е да се създават условия за пълно покритие, което е най-важното, на територията на страната, а не както е досега – покритие на територията само по население".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама