Д-р Бойко Пенков: С новия здравен модел се дава избор на пациента кой да се грижи за парите му

09:08, 16 юли 19 / Политика 25 1301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Предложенията имат редица предимства. До момента сме наясно, че има неуредици, има и слабости в работата на НЗОК. Те трябва да бъдат премахнати. НЗОК са институцията, която стои зад гърбовете ни, закупува за нас услуги и ние ги използаме”. Това коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред Нова телевизия относно предложението за промени в здравеопазването, според което ще можем да се осигуряваме и в частни фондове.

Ананиев за демонополизацията на НЗОК: Пациентите ще получат по-евтино здравеопазване

Новият здравен модел предвижда системата да е солидарна, както и досега - здравна застраховка да се събира от всички, да се разпределя и от нея да се ползват тези, които се нуждаят от медицинска помощ.

„С този модел се дава възможност хората да изберат кой да се грижи за техните пари. И то така да се грижи за тях, че те да бъда обгрижвани и да чувстват внимание и грижа към тях. Това към момента липсва”, каза още той.

Д-р Мими Виткова: Предвидената здравна реформа ще увеличи цените, а няма да ги намали

Според него с новия модел се забранява негативната селекция. „Аз мога да имам хронични заболявания. Фондовете нямат право да откажат да ме осигуряват. Ние ще избираме фондовете, а не те нас. Няма никакво значение на колко сме години и на от какво боледуваме”, каза още той.

По думите на зам.-министъра на здравеопазването няма никакъв шанс пакетът да бъде намален. "Той се определя от министъра на здравеопазването, а той използва знанието на лекарите кога, какво трябва да се случва. Единственото нещо, което всички могат да правят занапред, е да гарантират на всеки човек покритие на този пакет и да предложат допълнителни услуги, от които може да се печели. От основния пакет не се предвижда да се печели”, обясни още Пенков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама