Даниела Машева: Няма политически натиск при избора на нов главен прокурор

08:57, 16 юли 19 / Политика 25 481 Topnovini
снимка: pixabay

"Няма за съмнения за политическо вмешателство в предстоящия избор на нов главен прокурор", увери говорителят на прокурорската колегия във ВСС Даниела Машева в сутрешния блок на bTV. „Към настоящия момент не мога да кажа кои имена се спрягат, ще разберете в найскоро време”, заяви тя.

Изборът на нов главен прокурор прикова вниманието на политически анализатори. Президентът Румен Радев дори започна консултации за изготвяне на критерии при избора, което беше определено от Сотир Цацаров като прибързано.

Протест се проведе пред ВСС преди старта за конкурса за нов главен прокурор

Според Машева обаче подобни консултации давали възможност да се чуе каква е визията на гражданите и на съсловните организации: „Тези консултации имат най-вече информативен характер пред обществото. Съмнения за политическо вмешателство няма, но в крайна сметка трябва да се създаде едно уверение в обществото, че наистина процедурата ще бъде такава, каквато е разписана в Конституцията и в закона”.

Машева отрече и твърденията на председателя на ВКС Лозан Панов, че без съдебна реформа и доминация на политическата квота изборът на главен прокурор е предопределен: „Не е предопределен, защото парламентарна квота от изборните членове на ВВС се състои от толкова брой членове, колкото и т. нар., професионална квота. Има един абсолютен баланс между двете квоти и изобщо не се усеща опит за някакво политическо вмешателство в този избор”. Предложенията за новия прокурор ще бъде максимум три, а до 12 август номинираните кандидати ще представят писмена концепция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!