Започна конкурсът за избор на нов главен прокурор

14:00, 15 юли 19 / Политика 25 421 Topnovini
1
2
3
4
5

С 23 гласа „за“ и 0 „против“ пленумът на Висшия съдебен съвет гласува процедурата за избор на нов главен прокурор, предаде БГНЕС. Регламентът предвижда до 24 юли да се проведат 4 заседания.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че на 13 юни е приет графикът и условията, по които ще се избира новият главен прокурор.

Според регламента номинациите могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието. Крайният срок за представяне на писмена концепция е 12 август.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще вземе решение на 24 октомври. Новият главен прокурор се определя с мнозинство - не по-малко от 17 гласа от членовете с явно гласуване. Ако тогава няма излъчен кандидат, конкурсът започва наново и трябва да бъде избран до 10 януари 2020 г, когато приключва мандатът на Цацаров. Главният прокурор се назначава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 124 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.