Няма скрити разходи в сделката за закупуване на F-16

11:35, 15 юли 19 / Политика 25 1128 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерски съвет стартира процедура за ратификация на договорите за закупуване на F16. Това каза на брифинг в Министерски съвет заместник - министърът на отбраната Атанас Запрянов след правителствено заседание, предава „Фокус“.

 „Искам да обявя, че по предложение на министъра на отбраната днес на извънредно заседание Министерски съвет прие подписаните от него съгласно дадения му мандат четири договора за доставка на пакет многоцелеви изтребител F-16 блок 70 със съответното въоръжение и системи за управление и с това Министерски съвет стартира процедурата по ратификация на договорите“, отбеляза зам.-министър Запрянов.

„Предстои договорите да бъдат изпратени в Народното събрание и да бъде организирано тяхното разглеждане в експертните комисии и след това приемане в зала“, посочи той. "Няма скрити разходи в сделката за закупуване на F-16", увери заместник - министърът. „За да се извърши ратификацията на договорите трябва да бъдат осигурени бюджетни средства и това налага промяна и актуализация на бюджета за 2019 г. Тези пари да бъдат прехвърлени на Министерството на отбраната“, посочи той, като уточни, че това се прави, защото бенефициент на договора е Министерството на отбраната, а средствата се управляват от министъра на отбраната и министъра на финансите.

 „Бюджетът се актуализира с 1.256 млрд. долара в разходната част“, поясни той. „Ако има положително решение на Американския конгрес, договорът е гъвкав и позволява в хода на неговото изпълнение да бъдат добавени допълнителни наши изисквания“, поясни той. „Скрити разходи в сделката няма. Те са такива каквито са“, заяви още зам.-министърът на отбраната.

Припомняме: Преди дни правителството одобри сделката за придобиване на 8 нови американски изтребители F-16 блок 70 за 1,256 млрд. долара. Кабинетът прие доклад, подписан от 4-ма министри, и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият – ракетите „въздух-въздух“ и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление. В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение и въоръжение. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. В цената е включено и наземното оборудване. Физическата доставка на техниката се очаква да бъде през 2023 г. Плащането ще се осъществи накуп.

Надяваме се до края на годината да бъде сключен договорът за закупуване на два кораба за модернизацията на Военноморските сили на страната“. Зам.-министър Запрянов коментира и проектът за модернизацията на Военноморските сили на страната, с който се предвижда закупуване на два многофункционални кораба.

 „Ние ще продължим договорите за корабите и бойните машини и ще започнем плащането от 1 януари 2020 г.“, отбеляза той. Попитан дали е възможно да бъдат сключени до края на годината, той отговори: „Надявам се за корабите да бъдат сключени. Там проектът е в много напреднала фаза и съм оптимист. За бойните машини е малко проблематично, тъй като още се работи по спецификацията и изискванията“, поясни той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама