Кирил Ананиев за бъдещето на здравеопазването у нас: Не искам да налагам силово коя система да се избере

11:30, 15 юли 19 / Политика 25 564 Topnovini
снимка: БГНЕС

„Здравноосигурителната система е за бъдещите поколения и не искам да налагам силово и административно един или друг вариант. Нека заедно се обединим в насока за промяна. Само така ще има резултат“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който откри национална кръгла маса. На конференцията представители на законодателната и изпълнителната власт, заедно с пациентски организации, директори на лечебни заведения и различни експерти обсъждат бъдещето на здравеопазването в България и необходимите промени в здравноосигурителния модел, предаде БГНЕС.

В началото на изказването си Ананиев подчерта, че до този момент в дебатите се чуват доста противоречиви мнения – от запазването на здравната система, до нейната пълна промяна. „Разбирането на запазването също не бе еднозначно. Едни казваха, че запазването трябва да премине през преструктуриране, други – само че са необходими допълнителни средства. Пълната промяна на системата се разбираше също по различен начин. Едни предлагаха заместващо финансиране, други допълнително, а трети – допълващо или комбинация от тези варианти. Истината, която се потвърди и от разговорите с моите колеги от държавите-членки на ЕС, че нито една здравна система не е съвършена“, категоричен е Ананиев.

Кирил Ананиев гарантира пред депутатите, че няма да се закриват болници

Той припомни, че това е вторият етап на дебата, а на първият бе подложено на дискусия предложението за тристълбова система, включваща основен пакет в НЗОК, допълнително задължително застраховане и доброволно такова. Моделът, който се обсъжда в настоящия момент пък предвижда демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да избират осигуряване в частни фондове.

Подложеният на обсъждане модел предвижда още запазване на здравната вноска в размер на 8%, а всички хора, които не са избрали изрично фонд, да бъдат осигурени в НЗОК или преразпределени служебно. Частните здравни фондове ще бъдат задължени да записват всички желаещи се лица и няма да се допуска те да правят подбор на базата на някакъв признак или здравен статус. При изпадане на фонд в несъстоятелност пациентите автоматично се прехвърлят към Здравната каса. Лицата ще могат да сменят фонда не по-често от веднъж годишно.

„Средствата от здравни вноски ежемесечно ще се разпределят към здравните фондове от НАП. Размерът на средствата ще е равен на броя на записани във всеки фонд осигурени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка е осигурено лицето“, обясни още министър Ананиев.

Корнелия Нинова: Предлагаме безплатен достъп до здравеопазването

Здравният министър подчерта, че ще бъде създаден и гаранционен фонд, съгласно изискванията на Кодекса за застраховането. Целта му е да се преодолее евентуално изпадане в несъстоятелност на даден фонд и да се гарантират плащанията за тримесечен период от време.

Според Кирил Ананиев така предложеният модел ще доведе до подобряване на ефективността на лечението на пациентите и ще елиминира нерегламентираното заплащане на медицински услуги.

„Това, което предлагам, не е крайно решение. Очаквам конструктивни предложения. Искрено се надявам да чуя конкретни идеи, но е време да даваме отговори, а не да поставяме единствено въпроси“, призова Ананиев всички участници на дискусията и увери, че здравното министерство ще отчете всички рискове и предложения, за да внесе в парламента най-добрия модел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!