Богатите държави също страдат от недостиг на лекарства

18:39, 13 юли 19 / Свят 25 1237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много скоро големите европейски държави могат да се сблъскат с недостиг на лекарства, характерен за България и Румъния.

Фармацевтите и здравните организации алармират за увеличаващия се недостиг на лекарства в Европа. Причината за това е ограниченият брой доставчици на медикаменти, които се намират основно в няколко азиатски държави, предава БГНЕС.

През този месец заболелите от рак в Италия не са получили адекватно лечение.

Недостигът на неврологични медикаменти достигна сериозно ниво в Полша, а в Белгия е рекордно висок.

„Новото е, че не става дума само за малки държави с неатрактивни пазари, както Румъния и България и други източноевропейски страни. Сега става въпрос за всички държави, дори и най-богатите“, заяви Шарлот Рофиен, съветник по европейските въпроси в пациентската организация Франс Ашока Санте.

Франция е поредната държава, поискала решение от страна на ЕС. Броят на декларираните като недостъпни лекарства в страната се увеличи 20 пъти за периода 20018-2018 г. Очаква се през тази година той да се увеличи с още 60% по данни на френския държавен лекарствен регулатор.

Сред идеите, които Париж предложи да бъдат включени в новия план, е Европа да обяви обществени производители на лекарства, които да снабдяват всички държави.

Едно от обясненията за нарастващия недостиг в Европа се свърза с факта, че лекарствата и техните съставки се произвеждат все по-често от ограничен брой компании, основно в Азия.

Част от държавите-членки на ЕС, включително Белгия, Полша и Словакия, се опитаха да решат проблем посредством ограничаване на паралелната търговия, при която търговците продават закупените в една държава лекарства на друга на завишени цени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама