Мигранти окупираха парижкия Пантеон, полицията използва сълзотворни гранати

12:22, 13 юли 19 / Свят 25 1540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколкостотин незаконни мигранти окупираха днес за кратко Пантеона в Париж с искане да им бъдат издадени документи и да се срещнат с френския премиер Едуар Филип, предаде Франс прес.

Около 700 мигранти и техни поддръжници, окупираха по обeд емблематичната постройка в центъра на френската столица по инициатива на организациите "черни жилетки" и "Ла Шапел, напред!", които подкрепят незаконните мигранти.

Протестиращите бяха изведени принудително. Мигрантите се събраха впоследствие извън сградата, където бяха заобиколени от представители на силите на реда и скандираха "Черни жилетки! Черни жилетки!" - името на организация на бездомни мигранти в Париж, предаде БТА.

Полицията бе принудена да използва сълзотворни гранати, за да отблъсне най-агресивните демонстранти. Медици оказаха помощ на няколко човека, които получиха рани или им прилоша, констатираха журналисти на място.

Полицията е задържала общо 37 души, съобщи парижката префектура, цитирана от ТАСС.

В изявление "черните жилетки" се представиха за хора без документи, които Франция не забелязва, и искат "документи и жилища за всички".

"Вече не искаме да преговаряме с вътрешното министерство и неговите подчинени структури. Искаме да разговаряме с премиера Едуар Филип и то сега! Много хора живеят без права от години. Извършваме тази окупация, за да поискаме от премиера да бъде проведено извънредно узаконяване на (статута на незаконни мигранти. Такова) не е правено от времето на (президента) Франсоа Митеран (през 1981 г.). Вече е време (за ново извънредно узаконяване). Пантеонът е символ на велики хора. Във вътрешността му има символи на борбата срещу робството. Борим се с робството през третото хилядолетие", заяви организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама