Турция ни е изпреварила с няколкостотин милиона евро за завода на "Фолксваген"

11:37, 13 юли 19 / Свят 25 1704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предимствата на Турция пред България за построяването на нов завод на „Фолксваген“ са на стойност няколкостотин милиона евро, съобщи „Ханделсблат“. Турция може да предложи безплатни терени, собствени инвестиции и държавна финансова помощ за построяването на завода, като за размера на тази помощ няма горна граница, докато страните от ЕС като България трябва да спазват европейските правила и да не дотират производство, а помощите от страна на държавите имат горна граница.

"Фолксваген" решава за завода в средата на август

Турция имаше няколко минуса в сравнение с България като място, на което германския концерн да отвори нов завод. Един от тях е политическата обстановка и проблемите, които турският президент Ердоган създава на ЕС. Германското правителство обаче дало да се разбере, че няма да се намесва в избора и няма да го критикува, ако той падне върху Турция.

Ще успее ли Турция да убеди Volkswagen да инвестира след 14-годишни опити

Остава да се реши последният проблем в сравнение с България – правната рамка. Като член на ЕС, България предлага по-добри правин условия и по-голяма сигурност за инвестицията. Концернът се опитва в момента да получи същите правни гаранции и от Турция и с договор да си гарантира условия, равни на тези, които би имал в държава от ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама