Пламен Димитров и бизнесмена Красимир Дачев се скараха за данъчната система

10:52, 13 юли 19 25 1501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дебатът за данъчната система у нас и предложените нови мерки от синдикатите за уравновесяване между това, което плащат бедните и богатите – доведе до горещ спор между председателя на КНСБ Пламен Димитров и бизнесмена Красимир Дачев е рфира на бТВ.

Синдикалистът беше категоричен, че данъчната ни система е у нас е една от най-несправедливите в целия ЕС.

„Ако погледнем самата структура на данъчните приходи, ще видим, че 2/3 са от косвени данъци. Обществено ясно на всички е, че косвените данъци, бъдейки с равни ставки – се смятат за по-несправедливи сред по-бедните части на населението, защото го натоварват повече от по-богатите. Всички преки данъци формират останалата 1/3. Съотношението в Западна Европа е точно обратното”, каза председателят на КНСБ.

Димитров допълни, че пакетът от 9 мерки на КНСБ цели да ребалансира това съотношение. Част от тях са необлагаем минимум, увеличаване на максималния осигурителен доход, елементи на семейно подоходно облагане и Данък „Богатство”. На европейско ниво, съотношението богати-бедни е най-високо в България, Румъния и Латвия.

Следващият данък, който ние смятаме, че трябва да бъде въведен е данъкът върху дигиталните обороти. Всички държави-членки в момента правят тези разчети. Данъкът върху дивидента също е ключов данък, който показва с колко се натоварва бизнесът – трябва да бъде увеличен на 10%” Според бизнесмена Красимир Дачев, Данък „Дивиент” ще стане не 10, а 15 %, защото веднъж се облага с 10%, а след това с още 5%.Тази дъвка се вади през годините, последният път беше през 1998 г., когато Данък общ доход беше 42,5%, а събираемостта беше 35%. Само за справка, днес събираемостта е около 90%.

Плоският данък, съвсем не е плосък, защото аз, ако изкарам 100 лв., ще платя 10 лв. Това е доходен данък, той може да бъде обложен и да бъде администриран от общините, те нямат капацитет”, аргументира са представителят на индустрията.

Дачев каза още, че Данък „Богатство” ще бъде сложен за събиране заради липсата на електронно правителство и изостаналата дигитализация на общините. Той допълни, че при увеличаване на данъците, бизнесът ще мигрира от България, а средната класа ще бъде ощетена.След излагането на тезите „за” и „против”, Пламен Димитров си тръгна от студиото с аргумента, че е обиден от разказването на виц по темата от страна на бизнесмена Дачев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама