Данаил Кирилов се срещна с посланика на Великобритания Ема Хопкинс

16:30, 12 юли 19 / Политика 25 1408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов запозна посланика на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс със законопроекта, който, съобразно с действащата конституционна уредба, въвежда механизъм за разследване на т.нар. трима големи в съдебната система, съобщиха от правосъдното министерство.

По време на срещата им в Министерството на правосъдието той обясни, че готвеният законопроект е в унисон с Конституцията на България, според която главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд имат еднакъв статут, а целта на новите текстове е постигане на подкрепа от европейските ни партньори за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка.

По темата за корупцията по високите етажи министър Кирилов заяви, че усилията на правителството са свързани с постоянно противодействие, а не с еднократен акт.

На въпрос за предстоящата процедура по избор на нов главен прокурор правосъдният министър отговори, че се надява „с широка подкрепа на поста да бъде избран честен професионалист с воля и характер“.

Посланик Хопкинс благодари за подробните разяснения по обсъдените теми. Тя отбеляза доброто сътрудничество на двете страни във връзка с прилагането на Европейската заповед за арест, законодателството в сферата на сигурността и на домашното насилие, като подчерта личните усилия на Кирилов при подготовката на законопроекта за домашното насилие.

Двамата изразиха надежда, че България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество по развитието на правните им системи, независимо от развитието по темата Брекзит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама