Музеи и галерии се превръщат в "живи" класни стаи

12:50, 12 юли 19 / Култура 25 1889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният музей "Васил Левски" в Карлово е тазгодишният носител на наградата на парламентарната Комисия по образование и наука, предава БГНЕС.

Призът носи името „Училището в музея, музеят в училището“ и се връчва на онези културни институции, реализирали най-добри образователни програми съвместно с училища и детски градини.

Целта е да се насърчава връзката между културните и образователните институции – музеите и галериите да се превърнат в „живи“ класни стаи, изследователски лаборатории, дискусионни клубове, като по този начин се провокира естественото любопитство и се подпомагат познавателните процеси у децата.

„Днес е кулминацията на една идея, която се роди преди повече от три години, в мандата на комисията в 43 Народно събрание. Тогава проведохме голяма кръгла маса с участието на музейни деятели и образователни институции, на която излязохме с обща декларация. Набелязахме няколко цели и задачи. Радвам се, че голяма част от тях вече са постигнати. Имаме национална програма за партньорство между музеите, галериите, библиотеките и училищата, която е към МОН и е на стойност 250 000 лв. Имаме облекчен административен режим за посещения на ученици в музеи и галерии“, заяви председателят на комисията Милена Дамянова.

Тя е категорична - когато един учител проведе часа си в музей, галерия или друга културна институция, това е много по-приятно за учениците от един статичен урок в класната стая.

Амбицията ни е тази награда да продължи да съществува в годините след нас и в следващите мандати. Искаме това да се превърне в традиция“, отбеляза още председателят на комисията.

Общо 15 културни институции са кандидатствали за тазгодишната награда, а за приза бяха номинирани 3 от тях. Национален музей „Васил Левски“ – град Карлово, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – град Трявна и Художествена галерия – град Добрич. Носителят на наградата ще получи още 1000 лв., грамота и книги, посветени на 140-годишнината от Учредителното събрание.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама