Танева: Трима кметове на общини, които се свързват с къщи за гости, са били проверявани за нарушения

17:50, 11 юли 19 / Политика 25 648 Topnovini
1

''Трима кметове на общини, които се свързват с къщи за гости, са били проверявани за нарушения, но такива не са установени'', това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на брифинг по повод представянето на резултатите от проверките на 288 къщи за гости в мониторинговия период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., предаде „Фокус“.

15 къщи за гости на стойност 4.5 млн. лева не са функционирали като туристически обект

„ДФ "Земеделие“ първо проверява проектите и изпълнението им по отношение на декларациите, за конфликт на интереси и проверките на къщи за гости, свързани с кметове, са други органите, които проверяват това. По документите, които ДФ "Земеделие“ установява, такива къщи за гости са свързана само с трима кметове на общини от всички проверявани. Името на кмета на община Долна Баня се свързва с къща за гости, която функционира, като такава. Тя не е негова, а на негова снаха. Тя си функционира по всички показатели, като къща за гости“, заяви Десислава Танева. Тя посочи, че тази къща е сред проверените и тя е в мониторинг.

„Кметът на община Луковит също се свързва с къща за гости и тя си работи като такава. И тя е била обект на проверка. Третата, която се свърза с кмет е на този на село Борино“, каза Танева.

Министър Танева и ДФЗ ще представят резултатите от проверките на 288 къщи за гости

„Другите къщи се свързват само медийно с кметове и не искам да влизам в детайл, защото може да се окаже, че не е така. По медийни публикации се свързваше името на кмета на община Велинград, но той няма установена собственост или на негови роднини, които са бенефициент по програмата за къщи за гости“, посочи министърът. Тя подчерта, че се е оказало, че къщата е на негов приятел, който е местен бизнесмен.

„Така се артикулира в медийното пространство. Той си е бенефициент по програмата. Там, проверката на място, установи данни, че тази къщата не функционира, като къща за гости и тя е в тези 15 къщи, на които във връзка с проверката ще бъде изискана субсидията. За други кметове поне аз нямам такава информация“, посочи още тя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 95 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.